Translate

Er dine kviksølv-plomber giftige?

Amalgam, som er blevet brugt til tandplomber, er en blanding af kviksølv (43-54%) sammen med forskellige andre metaller. Kviksølv er i fri form ekstremt giftigt, og der har længe været formodninger om, at kviksølv i tandplomberne ikke var stabilt, men kunne frigives og blive optaget i kroppen
- dels gennem mundslimhinden til hjernen og nervesystemet, dels gennem spyttet til mave-tarmsystemet, dels gennem indånding. Dette vil medføre en kviksølvforgiftning af kroppen med forskellige sygdomme og ubalancer til følge.
Brugen af amalgam til tandfyldninger er for længst blevet forbudt i en lang række lande, bl.a. Norge og Tyskland. I Danmark blev det besluttet at udfase amalgam fra 2008, og EU-kommisionen har også bebudet udfasning af amalgam i alle medlemslande.
I hvor høj grad man bliver syg af amalgamplomber diskuteres dog stadig. Ingen er i tvivl om, at kviksølv i sig selv er giftigt. Det er også påvist, at amalgam-plomber afgiver kviksølvdampe til mundhulen - og at kviksølvet i visse tilfælde kan bevæge sig ned i tandrødderne og kæbeknoglen - og også ud i modermælken (se henvisningerne under denne artikel).
Men om dette medfører en sundhedsrisiko af betydning, er der stadig delte meninger om. Du kan læse for og imod på wikipedia. Hvis du er i tvivl, om du bliver påvirket af dine amalgamplomber, kan du læse mere om symptomer på kviksølvforgiftning på sundhedsguiden.dk.
En ting står fast: ingen ved med sikkerhed, om kviksølvet i plomberne belaster kroppen. Det kan være forskelligt fra person til person. En tandlæge vil måske mene, at dine kviksølv-plomber er uskadelige, men han eller hun har ikke noget videnskabeligt at bygge det på. Så hvis du har mange symptomer på et svækket immunforsvar - såsom allergier, hududslæt, paradentose - kan det være en god idé at overveje at få fjernet de gamle amalgamplomber som et led i at styrke helbredet generelt.
Personligt har jeg oplevet det som en væsentlig forbedring af livskvaliteten, da jeg fik fjernet mine gamle amalgamplomber. De føltes som et stålgebis i munden, som gjorde det svært at slappe af, og det var en befrielse at få dem ud. Allergier, som havde plaget mig hele livet, forsvandt også - så noget kunne tyde på, at der er en sammenhæng!
Uanset giftigheden kan der være en anden og mere håndgribelig grund til at få fjernet amalgam-plomberne. De kan nemlig med tiden blive en belastning for tanden - se "Er dine kviksølv-plomber for gamle?"
-------------------------------------------------------------
Undersøgelser, der påviser, at kviksølv fra amalgamfyldninger siver ud i kroppen:

Mercury exposure from “silver” tooth fillings - L0RSCHEIDER, MURRAY, VIMY and SUMMERS
Department of Medical Physiology, University of Calgary, Canada, and Department of Microbiology, University of Georgia
- en meta-undersøgelse, der konkluderer, at amalgamfyldninger er den største kilde til kviksølvbelastning i kroppen.

Mercury from maternal "silver" tooth fillings in sheep and human breast milk. A source of neonatal exposure.

Vimy MJHooper DEKing WWLorscheider FL. Department of Medicine, Faculty of Medicine, University of Calgary, Alberta, Canada.
- ved hjælp af radioaktive sporstoffer påvises det, at kviksølv fra amalgamfyldninger kan spores i fosteret og modermælken.
Nachweis von Quecksilber aus Silberamalgamfüllungen in  Zahnwurzeln
Davoúd Karimian und Thomas  Till, Forschungszentrum Seibersdorf, Institut für Biologie
- påviser, at kviksølv fra amalgamfyldninger siver ned i tandroden og kæbeknoglen.